Het Hikkake patroon

Het Hikkake patroon werd omschreven door Daniel L. Chesler en wordt gebruikt om eventuele omkeerpunten in de markt te herkennen.

Het Hikkake patroon bestaat uit twee kaarsen. De eerste kaars moet steeds een ‘inside’ kaars zijn. Een inside kaars is een kaars die kleiner is dan de voorgaande kaars. Ze ligt binnen de hoogste en laagste koers van de voorgaande kaars. In geval van een short sell signaal (bearish Hikkake) moet de tweede kaars een hogere top en een hogere bodem hebben dan de inside kaars. In geval van een long signaal (bullish Hikkake) moet de tweede kaars een lagere bodem en een lagere top hebben dan de inside kaars.

Om een positie te openen op basis van een short sell signaal wordt een stop sell order geplaatst op de laagste koers (bodem) van de inside kaars. Om een positie te openen op basis van een long signaal wordt een stop koop order geplaatst op de hoogste koers (top) van de inside kaars.

Dit voorbeeld toont een koop signaal (bullish Hikkake). De inside kaars en de lagere bodem en de lagere top van de signaal kaars zijn duidelijk zichtbaar.

Het Hikkake patroon

Dit voorbeeld toont een short sell signal (bearish Hikkake). De inside kaars en de hogere top en de hogere bodem van de signaal kaars zijn duidelijk zichtbaar.

Het Hikkake patroon

Dank aan Gordon Gekko theeviltrader.com die een deel van de Express code via het forum beschikbaar maakte.